(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Actrius

Actrices 1996 Ventura Pons
Núria Espert, Rosa Maria Sardà, Ana Lizaran, Mercè Pons

El perquè de tot plegat va descobrix un nou Ventura Pons, tot i nedar a la contra de la vocació de frivolitat de les seves comèdies anteriors. L'adaptació dels relats de Monzó, l'esforç per acompassar registres formals a la frondositat de continguts derivava, sovint, cap a la filigrana i els millors moments són aquells on la càmera desapareix per deixar l'espectador indefens, enfront la veu i l'autoritat actoral de dues feres de l'alçada de Rosa Novell i Anna Lizaran.

Conscient de les virtuts de la invisibilitat, Ventura Pons ha transformat E.R. en una peça de puríssim cinema anomenada Actrius. Fent servir un plantejament estètic pròxim als millors moments d'El perquè de tot plegat, el cineasta desapareix per privilegiar les veus i el gust de las feres engabiades dins del mil·limètric infern concebut per Benet i Jornet.

E.R. ès una obra amb tanta teca conceptual que reduir-la a una mera sínopsi és gairebé un pecat: E.R. -i Actrius-, documenta les entrevistes d'un cadell de diva (Mercé Pons) amb les 3 bruixes macbethianes (Espert, Sardá, Lizaran) que vetllen un dels secrets mès ben guardats del teatre catalá: la vida i el misteri d'un monstre sagrat de l'escena que els va fer de mentora.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada