(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Adéu a les armes

A Farewell to Arms 1932 Frank Borzage
Gary Cooper,Helen Haynes,Adolphe Menjóu

Ernest Hemingway va descriure dos importants conflictes bèl·lics a través de la seva obra literària: La guerra civil espanyola, a Per qui doblen les campanes , per exemple; i la Primera guerra mundial, tal com apareix reflectida a Adéu a les armes.

La seva descripció de la guerra manté punts d'identificació certament versemblats, però la seva història d'amor entre un militar i una infermera també utilitza claus metafòriques i una evident analogia amb Romeo i Julieta, amb la corresponent substitució de la fatalitat procedent de les diferències familiars, pel destí tràgic que la guerra aporta.

Els responsables de producció van intuir l'excelent material dramàtic contingut en aquesta història i va adquirir els drets, perquè un cop desapareguts els problemes técnics dels primers anys de la implantació del sonor, es materialtzés la seva versió cinematogràfica. El responsable de la direcció va ser Frank Borzage, un realitzador injustament oblidat malgrat les seves excel·lents aportacions al cinema mut, amb títols com El septè cel o North Star. Amb aquests precedents, Borzage era capaç d'utilitzar l'atmosfera més realista per obtenir una sublimació de la conducta humana que, en aquest cas, passa per l'amistat, l'amor i la mort.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada