(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Agenda oculta

Hidden Agenda 1990 Ken Loach
Frances Mac Dormand, Brian Cox, Brad Dourif, Mai Zetterling

Els fets que narra Agenda oculta no van succeir mai a la realitat tal con són mostrats a la pantalla. Però no només són versemblants perquè compilen una sèrie de situacions que sí que van ser reals, sinó tambè perquè es corresponen amb mecanismes polítics de vigència universal.

Una situació bèl·lica com la d'Irlanda del Nord -que és la que apareix reflectida a Agenda oculta- comporta una guerra bruta per part de tots els adversaris implicats -inclós un Estat teóricament democràtic-, i Ken Loach, especialista a posar el dit a la nafra en els punts febles de la política britànica, no va desaprofitar l'oportunitat que li brindava un magnífic guió de Jim Alley, per entrar a sac en aquest tema.

El punt de partida del film és la mort d'un ciutadà nord-americà, membre de la Lliga Internacional de Drets Civils, que investiga tortures de la policia britànica a Irlanda del Nord. La versió oficial l'acusa de saltar-se un control quan viatjava al costat d'un informador de l'IRA, però l'autòpsia i d'altres dades objectives apunten cap a una venjança dels serveis secrets per evitar la propagació d'uns documents que comprometen les més elevades esferes polítiques del partit conservador en el poder. Un cas de terrorisme d'estat o, si es vol, de GAL a l'anglesa, per entendre'ns.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada