(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Aladí

Aladdin 1992 John Musker i Ron Clements
Dibuixos animats

Des de la mort de Walt Disney, el 1966, l'empresa va entrar en un període de recessió fins a mitjans dels anys 80 del segle XX. Va ser aleshores quan, de la mà de Jeffrey Katzenber, l'estudi va canviar de línia. Es van recuperar els contes com a font d'inspiració dels guions i es va potenciar la inversió en pel·lícules d'acció real tan diferents però tan exitoses com El color del diner, Pretty Woman o Bon dia Vietnam.

Una de les claus de l'èxit, segons Katzenberg, va ser recuperar el vell esperit de l'estudi de fer productes adaptats a tots el públics. "Jo no faig pel·lícules per a nens. Faig pel·lícules per al nen que hi ha dins de cada home i de cada dona", afirma el directiu. Un altre dels punts clau, relacionat amb aquest intent de fer productes per a tots els públics, ha estat, segons ell, parar atenció als valors morals, al sentit del bé i del mal, sempre present a la filmografia de l'estudi.

Aladí respón a aquestes característiques. Ambientada en el mitic i exòtic regne àrab d'Agrabah, la pel·lícula narra les aventures d'un jove pobre, però enginyós, que somia amb casar-se algun dia amb la filla del sultà. El seu destí canvia quan el malvat visir del sultà Yafar recluta el jove Aladí per a què recuperi la llanterna meravellosa de les profunditats d'una cova.

Aladí i la llanterna màgica, forma part dels prop de dos-cents contes que conformen el recull Les mil i una nits. Es tracta de rondalles populars d'origen hindú, persa i àrab, amb orígens que es remunten fins al 850 abans de la nostra era. Aquests contes apareixen, per primer cop, entre 1704 i 1717, traduïts i editats en dotze volums per Antoine Galland.

Igual que amb La bella i la Bestia, s'ha tornat a utilitzar la tecnologia informàtica per determinades escenes, com el viatge d'Aladí a través de la cova de les meravelles o el complicat dibuix de la catifa màgica. De tota manera, l'elaboració de la pel·lícula continua sent bàsicament artesanal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada