(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

L'Alamo

The Alamo 1960 John Wayne
John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey

El 1836, un petit fort es converteix en la peça clau de la lluita de Texas per la independència, però és anihilat per l'exèrcit mexicà malgrat l'heroïsme dels seus defensors. Seguint l'exemple de molts altres actors, John Wayne també va caure en la temptació de situar-se esporàdicament darrere la càmera. Però el seu objectiu immediat no era tant el d'augmentar el seu protagonisme com el d'abastar episodis històrics políticament significatius: un d'ells va ser la guerra del Vietnam, a Boines verdes, quan encara ningú no s'havia decidit a denunciar la intervenció nord-americana; i l'altre, aquest episodi de la defensa de l'Àlamo.

En aquesta data, Texas es trobava sota control de la dictadura militar mexicana i dos centenars d'homes de diversa condició social es van atrinxerar en una antiga missió espanyola per ressistir l'atac de un exèrcit de 7 mil homes comandats pel general Santa Ana. Entre els defensors s'hi trobava el mític Davy Crocket, un personatge emblemàtic en la mitologia del western, que Wayne va encarnar després d'una minuciosa preparació del projecte al llarg de 14 anys.

John Wayne no va dubtar a manipular la història a fi de convertir aquesta epopeia protagonitzada per uns aventurers amb vocació colonialista en una causa del nacionalisme més ultraconservador. Esperonats per les circumstàncies adverses que els envolten, els protagonistes recorren a la mística militar per invocar conceptes com l'heroïsme, el deure, l'honor o el coratge abans del seu sacrifici final.

Mentre el seu mestre John Ford va evolucionar amb el pas del temps i va dotar de sentiments humans els protagonistes de la darrera part de la seva filmografía, Wayne va portar fins als últims extrems una ideologia que, durant l'època del maccarthysme, l'havia portat a amenaçar a companys de professió amb represàlies professionals si no acotaven el cap davant dels tribunals de la Comissió d'Activitats Antiamericanes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada