(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Les ales de les àguiles

The Wings of Eagles 1957 John Ford
John Wayne, Maureen O'Hara, Dan Dailey, Ward Bond

Com Bressol d'herois, biografia d'un sargent de West Point que John Ford va rodar dos anys abans, Les ales de les àguiles trasllada a la pantalla la vida d'un altre heroi militar. El punt de partida és l'autobiografia de Frank W.Spig Wead, un aviador de trajectòria brillant que, víctima d'un fortuït accident domèstic que el va deixar en cadira de rodes, va veure escapçada la seva carrera militar. Des de llavors, es va a dedicar a traslladar tota la seva experiència vital a la literatura i, especialment, al cinema. És responsable de guions com Dirigible de Frank Capra, Àguiles heroïques (Howard Hawks) o Pilot de proves (Victor Fleming).

Ford va dirigir aquest film en aquell to amb què només el realitzador d'origen irlandès sabia conjugar l'exaltació militar amb la seva desmitificació, el patriotisme més ranci amb la humanitat més sincera i el perfil col·lectiu amb el retrat individual.

Darrera Les ales de les àguiles -film que es recordarà també pel títol Escrito bajo el viento- s'hi troba l'esperit fordià en estat pur. Els conflictes domèstics se superposen amb l'obsessió militar del protagonista que va contribuir a la victòria aliada a la segona guerra mundial amb la invenció de petits portavions molt més manejables.

Però, al mateix temps, si es tenen en compte criteris exclusivament cinematogràfics, es troban en el film unes fronteres entre la realitat i la ficció, que s'esvaeixen per donar pas a una pel·lícula personal i intransferible.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada