(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Del revés

Inside out 2015 Pete Docter, Ronaldo Del Carmen

"Tot va començar quan la meva filla va fer 11 anys i va passar de ser una nena molt alegre a ser més reservada. ¿Què li passa pel cap a una noia d'aquesta edat? Probablement, no hi ha cap pare que no s'hagi preguntat alguna vegada una qüestió d'aquesta envergadura, però pocs han mirat de contestar-la." Fa 6 anys, Pete Docter, per donar resposta a la pregunta, va imaginar la ment d'una nena i va dibuixar les seves emocions. Es tracta d'un viatge al cervell humà ple de color, bromes, i una mica de melanconia, amb què se'ns explica com funciona l'aprenentatge cognitiu i com ens afecta el nostre intricat sistema emocional.

El primer pas del procés de realizació "fou anar a la recerca d'assessorament científic sobre els mecanismes cognitius del cervell, així que es va arribar a escollir les 6 emocions bàsiques proposades pel psicòleg Paul Ekman -alegria, tristesa, por, ira, fàstic i sorpresa; encara que, a l'últim moment, vam prescindir de la sorpresa, perquè ens va semblar que era massa similar a la por."

Per donar cos a aquesta amalgama emocional, Docter tenia molt clar que calia experimentar amb el dibuix. "Teniem la necessitat d'anar una mica més enllà amb l'animació, de buscar formes impossibles, i vam trobar en els gestos del cartoon clàssic idees per crear unes figures per a les emocions."

A Del revés, les emocions no són només caricatures, sinó també estructures més abstractes i, alhora, més senzilles. "Calia aconseguir plasmar com sentim les emocions en tota la seva puresa. D'aquesta manera, l'alegria pot equiparar-se a un estel, a una explosió; la tristesa, a una llàgrima; l'ira, a un maó vermell; la por, a una forma nerviosa i incerta; i, el fàstic, a un triangle verd, un arbre de bròquil."

Cinc formes i cinc emocions que fan que la nena protagonista es comporti com un angelet o, en ocasions, com el pitjor dels diables.

No és gaire habitual que una pel·lícula d'animació sintonitzi amb la neuropsicologia, però l'esperit creatiu a l'hora d'abordar qüestions complexes caracteritza Pixar des que van estrenar Toy story. I no deixa de ser curiós que, mentre l'estudi d'animació s'atreveix amb conceptes sofisticats, la ficció de Hollywood pren el camí invers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada