(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Accident

Accident 1967 Joseph Losey
Dirk Bogarde, Stanley Baker, Jacqueline Sossard, Michael York

L'experiència positiva d'El servent -un dels retrats cinematogràfics més colpidors de l'asfixia provocada per la relaciò d'opressió establerta entre un aristòcrata i el seu criat- va provocar una nova col·laboració entre el realitzador Joseph Losey, el guionista Harold Pinter i l'actor Dirk Bogarde.

El punt de partida era una novel·la amb què l'aristòcrata Nicholas Morley - fill d'Oswald Mosley, lider dels fascistes britànics- es rebel·lava contra la seva condició social a través de la descripció dels claustrofòbics mecanismes imperants entre les acadèmiques parets d'Oxford.

El guionista va manipular l'estructura del llibre a fi de dotar el film d'una dimensió circular que -començant i acabant amb l'accident que té la protagonista- subratlla el caràcter fatídic dels fets. Losey, a més a més, va gaudir de la col·laboració del director de fotografia Guerry Fisher per incrementar els elements barrocs d'una posada en escena destinada a il·lustrar la crònica de la crisis moral dels membres d'una determinada classe social.

Com a El servent, Accident també és l'arribada d'una extranya, el que provoca la desestabilització d'un mòn consolidat damunt les aparences.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada