(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Afliction

Affliction 1997 Paul Schrader
Nick nolte, Sissy Spaceck, James Coburn, William Dafoe

Un món tortuós, acomplexat i violent és l'escenari d'Afliction, aquest film del creador de Mishima i guionista de Taxi Driver.

Adaptació d'una novel·la de Russell Banks, que cavalca entre el thriller i l'ànalisi psicològic, l'argument sintetitza dos universos condemmats a entendre's i respon plenament als interesos d'un cineasta que sempre s'ha mostrat particularment a prop de personatges acomplexats que busquen alliberar-se de traumes del passat.

El protagonista és un policia local d'una petita ciutat de Massachusetts, que tracta de refer la seva vida mentre creu intuir l'existència d'un assassinat darrere d'un aparent accident de caçera. Tanmateix, la custòdia de la seva filla, la crisi amb la seva nova parella i, sobretot, la difícil relació amb un pare violent i alcoholitzat -que propicia una gran actuació del veterà James Coburn-, i amb el germà petit delimiten la condemna i posterior redenció d'aquest personatge directament emparentat amb els de Hardcore, Possibilitat de fugida o, fins i tot, dels films de Scorsese escrits per Schrader: Toro salvatge o L'última temptació de Crist.

Un final simbòlicament purificador i el fantasma autobiogràfic de la família puritana i repressiva reapareixen a Afliction, en un ambient climàtic caracteritzat per la neu i en una atmósfera ombrívola i opressiva, que absorbeix sense problemes alguns dels codis propis del cinema negre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada