(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

L'agent secret

The Secret Agent 1996 Chistopher Hampton
Bob Hoskins, Patricia Arquette, Gérard Depardieu, Christian Bale

Les novel·les de Joseph Conrad amb propósits de fidelitat, com Lord Jim filmada per Richard Brooks; i el rigor preciosista de Ridley Scott a Els duelistas, esdevenen més una temptació i un repte que bones mostres cinematogràfiques de transcripció literària. La seva complexitat psicològica, la riquesa i ambiguitat dels seus personatges, garantitzen un inevitable desacord entre intencionalitat i resultat. Ford Coppola, amb Apocalipse Now, adaptació lliure del llibre de Conrad El cor de les tenebres, és la mostra realment brillant d'aquesta dificultat i, naturalment, la gran excepció.

Hampton no va tenir present aquesta dificultat i va afrontar el repte amb una sintaxi molt acurada des del punt de vista acadèmic, però mancada de l'ànima que dóna solera a la falsa identitat de Verloc (un comerciant, confident secret de la policia, vinculat a grup anarquistes) i la seva dona, que ignora la veritable tasca del seu marit.

La realització de Hampton, molt fidel a l'original, no aconsegueix transmetre aquesta atmosfera d'ambiguitat de dobles identitats, de imminent desastre familar que es desprén de la novel·la.

Malgrat tot, no cal dubtar de les virtuts que la fan recomanable, com són la recreació de Londres a finals de segle, una molt bona interpretació i un bon contingut temàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada