(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Amics meus

Amici miei 1975 Mario Monicelli
Ugo Tognazzi, Gastone Moschin, Phillippe Noiret

Realitzador de títols cabdals en el gènere de la comèdia italiana -Divorci a la italiana, Seduïda i abandonada, Senyores i senyors-, Pietro Germi va morir el 1974 després d'una llarga malaltia.

Conscient d'aquesta circunstància, va demanar al seu amic Mario Monicelli -un altre nom destacat en aquest mateix gènere- que assumís físicament la realització del seu testament cinematogràfic a partir d'un guió que, sense trencar els motllos de la comicitat, també contingués un desesperat cant d'amor a la vida.

Els seus personatges -una actualització realitzada a mig camí entre els vitelloni fellinians i els protagonistes de Rufufú creats pel mateix Monicelli- són 4 notables personalitats de la vida social florentina que combaten la rutina quotidiana amb la creació i desenvolupament d'aventures tan emocionants com poc ortodoxes des d'un punt de vista ètic.

En aquest sentit, enganyen un pobre vell fent-li creure que són traficants de droga, senten una especial predilecció per la persecució de faldilles i fins i tot s'entretenen bufetejant els distrets passatgers que treuen el cap per les finestretes d'un tren que marxa de l'estació. Certament, el seu comportament es poc lloable, sovint masclista i també tributari d'un humor carregat amb una considerable dosi de barroeria. Això no obstant, el film sap treure partit de totes aquestes situacions a partir del moment en que obté la complicitat entre l'espectador i els personatges.

Posteriorment, el 1982 es va rodar una segona part a la que li mancaven les circumstàncies especials que van concórrer en aquesta primera part rodada per Monicelli per donar fe de vida -encara que fos a tìtol pòstum- de l'esperit humorístic que havia caracteritzat toda la trajectòria cinematogràfica del seu amic Pietro Germi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada