(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Amistad

Amistad 1997 Steven Spielberg
Anthony Hopkins, Djimon Hounson, Matthew Mc.Conaghey, Morgan Freeman

La professora de dansa de la mítica sèrie de televisió Fama, Debbie Allen, va descobrir l'any 1984 dos volums d'articles i assajos titulats Amistad I i Amistad. Es tractava d'un fet verídic del qual mai havia sentit a parlar. Allen es va quedar hipnotitzada, perquè aquells escrits colpejaven sobre el perquè de la institucionalització de l'esclavitud al llarg de la història de la humanitat.

Es va posar en contacte amb un Spielberg que acabava de dirigir La llista de Schindler. En aquest moment, dues coordenades s'havien trobat en el pla de la gràfica per portar al cinema dos esdeveniments que lliguen dos moments tant importants de la història: L'esclavitud i la guerra de secessió.

L'esclavitud és una institució social que es basa en la possessió, dominació i explotació d'un èsser huma per un altre, i en la submissió recíproca per part de la persona posseïda. L'amo aconsegueix treball o altres serveis sense pagar per ells i sense límit potencial, i está capacitat per negar a l'esclau llibertat de moviments i activitats.

La pel·lícula, en color, és un bon exemple de domini estètic. Sota la direcció de fotogràfia de Janusz Kaminski, Steven Spielberg ha elaborat tot un tribut a un dels seus pintors preferits.

Aquest film ha de ser com un quadre de Goya. Ha d'evolucionar, com la seva pintura, del periode lluminós a l'època més fosca.

Any dels fets: 1839.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada