(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

L'amo de la casa

Du skal ære din hustru 1925 Carl Theodor Dreyer
Johannes Meyer, Astrid Holm, Karin Nellemose

L'amo de la casa (la traducció del títol danès és en realitat Honraràs a la teva muller)té de base la peça teatral La caiguda d'un tirà, escrita pel dramaturg Svend Rindom el 1919. Sembla que el més adient hauria estat que Dreyer l'hagués pogut rodar a un apartament petit-burgès però, davant la impossibilitat de fer-ho, va fer construir un a l'estudi, una reproducció amb gas, aigua i electricitat.

Amb aquesta meravellosa obra mestra, el mateix Dreyer va explicar que la seva pretensió era observar al microscopi la banalitat quotidiana que representa la vida de milers de ciutadans. Per aconseguir-ho, va tornar a insistir en les dimensions preconitzades pel Kammerspiel (just es veuen alguns exteriors amb plans retallats, o de fons tancat), amb la seva radical limitació del temps i l'espai, per marcar un camp emotiu reduït amb el màxim possible de tensió interior i per crear un entorn que expliqui psicològicament als personatges, i en el qual tots els elements es corresponen i engranen a la perfecció.

La conseqüència directa d'aquest film va ser el requeriment de la Societé generale de films per rodar la cabdal i immillorable La passió de Juana d'Arc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada