(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

Amor en temps de guerra

Lucie Aubrac 1997 Claude Berri
Carole Bouquet, Daniel Auteuil, Patrice Chéreau

La protagonista d'aquest film de Claude Berri és Lucie Aubrac, en els esforços per alliberar el seu marit, Raymond Aubrac, resistent en mans de l'exèrcit d'ocupació alemanya després d'una batuda en la qual cau també el mític Jean Moulin.

L'encarregat dels interrogatoris ès el tristement cèlebre Klaus Barbie, jutjat finalment a la seva vellesa pels seus crims. La història ens porta a la ciutat de Lió, l'any 1943 i, per a la documentació, Berri ha recorregut, entre altres, a dos llibres del mateix matrimoni Aubrac.

Tots dos eren vius encara i van poder assistir a la presentació del film al Festival de Berlin, ara fa uns anys.

Amor en temps de guerra és una visió amb fortes dosis de romanticisme sobre la resistència, justament en l'època dels primers judicis per crims contra la humanitat a ciutadans francesos, a principis dels 90, en què el règim de Vichy i Pètain van ser objecte de debat públic.

L'actriu Carole Bouquet recorda que, quan ella anava a l'escola, la història s'explicava d'una manera que "semblava que tothom hagués estat resistent amb el general De Gaulle". Cinquanta anys després de la Segona Guerra Mundial, se n'ha pogut començar a parlar des d'un altra perspectiva. No obstant, el tema del col·laboracionisme fa por i provoca dolor. Prova d'això és el conflicte polític que suposa el procés a Maurice Papon -jutjat a Burdeus des de l'octubre de l'any d'estrena del film, pel seu paper en la deportació de 1500 jueus, quan ocupava un càrrec a l'administració regional durant l'ocupació nazi-. El debat es trobava entre si Vichy representava l'estat francès o no.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada