(Criteris de cinema és un bloc del grup Panorames de cinema)

L'amor de Swann

Eine Liebe von Swann 1983 Volker Schlöndorff
Jeremy Irons, Ornella Mutti, Alain Delon, Fanny Ardant

El repte d'adaptar Marcel Proust a la pantalla té una llarga història que es remunta a l'adquisició dels drets a l'any 1962 per part de Nicole Stèphane amb el projecte de direcció de Renè Clement, segueix amb el projecte de Luchino Visconti; Joseph Losey (amb Harold Pinter de guionista) i acaba definitivament en obra a les mans del director escènic i cineasta Peter Brook.

Jean Claude Carrière i el realitzador alemany Volker Schlöndorff son els responsables d'aquesta nova adaptació amb fotografia de Sven Nykvist, habitual col·laborador de Bergman, amb el protagonisme d'un vell aristòcrata jueu que reflexiona sobre la seva apassionada relació amb una prostituta de luxe.

El resultat cultural va ser bo peró va haver-se de sotmetre a les dimensions d'un llargmetratge convencional, i si bé els seus autors es van limitar a unes pinzellades que pretenen captar tota l'atmosfera proustiana basada en la recuperació de la memòria, el film acusa aquestes limitacions, cosa que provoca una certa sensació de buit. Un desconcert inicial que millora en mirar amb perspectiva una obra cinematogràfica feta sobre el convenciment de la impossiblilitat de reproduir tota la grandesa del model original.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada